Wanneer kies je voor podcasten of vloggen?

Podcast of vlog jij?Wat zijn de mogelijkheden en wanneer zet je een podcast of vlog in? Het heeft allemaal te maken met wat je met jouw content wil bereiken. De verschillen zijn niet zo heel groot, vandaar dat deze termen vaak door elkaar gebruikt worden. Hieronder wat meer informatie.

Wanneer kies je voor podcasten?

Een podcast is een digitaal bestand (vooral audio, maar ook video, foto’s etc.) dat door middel van een RSS feed online wordt aangeboden volgens een abonneermodel. De meest populaire podcasts worden via iTunes aangeboden. Voor Apple gebruikers is de app al meteen beschikbaar en kan je direct scrollen en je abonneren. The Guardian kwam in mei met een lijst met de 50 beste Podcasts. Lijkt me heerlijk tijdens het strijken of het wachten in de file. En daar heb ik meteen een van de voordelen te pakken. Jouw luisteraars kunnen zelf beslissen wanneer ze willen luisteren. Ze hebben niet eens een beeldscherm nodig en raken dus niet afgeleid.

Wanneer zet je een podcast in?

 • Voor de volledige aandacht van jouw publiek
 • Je hebt een verhaal dat de moeite waard is om naar te luisteren
 • Je wil net iets dieper op materie ingaan dan in een blog
 • Je vertelt gemakkelijk en weet mensen te amuseren of de aandacht vast te houden
 • Je wil de podcast gebruiken voor educatieve doeleinden
 • Ook interessant om in te zetten voor interviews

 

Wanneer kies je voor vloggen?

Vlog is een afkorting voor video weblog. Een vlog is een dagboek (Engels: log) op internet, waarbij het grootste deel van het dagboek bestaat uit videobeelden. Vloggen wordt meestal periodiek gedaan, je krijgt een melding wanneer er nieuwe afleveringen beschikbaar zijn. Het grootse kanaal hiervoor is YouTube. En ook dat is tegenwoordig altijd voor iedereen toegankelijk.

Wanneer zet je een vlog in?

 • Je wil jouw doelgroep frequent op de hoogte houden van jouw avonturen/bevindingen/kennis
 • Je wil laten zien hoe je dingen maakt, of aanpakt
 • Je hebt de apparatuur om kwalitatief goede opnames te maken
 • Je wil de voordelen van jouw product of de verschillende toepassingen ervan laten zien
 • En natuurlijk kan het zijn, dat je het gewoon leuk vindt om gebeurtenissen uit jouw leven te delen

 

Het is natuurlijk leuker om naar de perikelen van bijvoorbeeld jongeren op school te kijken, dan er alleen maar naar te luisteren. Ook voor het uitleggen van allerlei technieken, is vloggen ideaal. Nu moet ik heel eerlijk zeggen dat het een wens van me is om ook te vloggen, maar dan omdat ik graag deel zou willen uitmaken van de internationale handwerkcommunity. Jaaaa, die bestaat!

Voorbeelden van goede vlogs

Een van mijn favoriete vlogs is die van Andre Sue Knits. Zij vertelt onder andere over haar breiavonturen. Met bijna 6000 abonnees in een nichemarkt doet ze het heel goed. Tja, je moet iets doen met je vrije tijd.  Mijn kinderen zijn helemaal fan van ‘meisje Djamilla’, een Nederlands meisje dat in Amerika woont en vlogt over van alles en nog wat. Van ‘vreemde snoep’ tot en met allerlei ‘challenges’, het komt allemaal voorbij. Als je kijkt naar het aantal abonnees ’s, bijna 500.000, dan doet ze het zo gek nog niet. En dan heb ik het nog niet eens gehad over die meneer die Play-Doh eieren uitpakt en dat gefilmd heeft.

Kan je er geld mee verdienen? Jazeker, dan kan via reclame-inkomsten, maar om hiervan te kunnen leven, moet je wel enorm veel mensen bereiken. Een voorbeeld hiervan is PewdiPie, een Zweedse gamer die online spelletjes speelt en daar dan over verteld. Hij kan van zijn reclame-inkomsten leven. Maar ja, hij heeft dan ook meer dan 44 miljoen abonnees.

Vlog of Podcast jij? Of weet je er een die ik absoluut moet horen of zien? Ik hoor het graag!

 

Geschreven door: Susy van der Zwan

Van communicatieadvies tot -uitvoering: Point Made, een communicatiebureau in Den Haag, neemt werk uit handen bij kleine en grote communicatievragen. Onze focus ligt op sociaal-maatschappelijke opdrachtgevers, het onderwijs, start-ups en het MKB.

3 Reacties

Nicole zegt:

Hoe doe ik vloggen,en hoe kan ik erasn verdienen
Ik wil uiteindelijk de verdiensten voor bonuskids sparen.nadat jeugdzorg ze me heeft afgenomen, yoen mama overleed met corona. omdatbik lesbische bonusmoeder was,en gebruiken dan uitredss.ik ben lichamelijk erg ziek van datze ons uitelkaar ttokken.mamma weg niet genoeg?

Nicole zegt:

Ik wil graag wereldwijd de regenboog mensen hie noemt men het hlbt…anders dan hetero’s laten weten dat ze mij mijn slkes afnamen.ik wil mijn verhaal in de media brengen.heb bewijzen.bjz liegt zelfs dat ik ze had bedreigd om omgang af te dwingen. Tereijl alle contacten met ze zijn opgenomen?

Nicole zegt:

Welke krant,journalist, boekenschrijver wilt mij helpen er is zoveel in details gebeurd,daar zal iedereen stil van worden.ik zoek al 2.5jr naar een jrant tv programma…. alles laten ze zien, maar iemand helpen met gerechtigheid…en te bedenken dat de kids nu bijna 9 en 11 zijn.de dupe zijn.en ernook nog pedofilie speelt, instanties vonden dat niet erg.maar ik mask me zorgen om ze….. mail mij als je van de media bent……remy.1971@hotmail.com mijn 2e mail adres.ik kijk 1 x pwk of mail is

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *