Thuiswerken kan leuk zijn!

Thuiswerken: Voor veel werkenden is het de normaalste zaak van de wereld. Maar als dat niet zo is en je moet noodgedwongen thuiswerken kan dat best lastig zijn. Als ondernemer werk ik al jaren voor het grootste gedeelte vanuit huis. Het heeft me al die jaren geleden wel even tijd gekost om hier een juiste modus in te vinden, maar nu vind ik het heerlijk. Het beste is om uit te zoeken wat voor jou werkt en wat jij nodig hebt om met plezier thuis te kunnen werken. Hieronder mijn tips. Misschien heb je er wat aan!

Maak een realistisch schema

Thuis is het gemakkelijker om afgeleid te worden door allerlei dingen die je normaal ook thuis zou doen. Voorkom dat je jezelf laat afleiden en maak een schema. Neem daarin een starttijd en eindtijd op, maar denk ook aan tijd voor pauzes en beweging. 

Hou werk en privé zoveel mogelijk gescheiden

Het is moeilijker om je werk los te laten als je thuis werkt. Je kan altijd wel snel even achter je laptop schieten. Voor mij werkt het beter om een scheiding in tijd aan te brengen. Is mijn laptop dicht, dan blijft hij dicht. In noodgevallen weten mensen mij echt wel te vinden. Zo kan ik mijn hersenen beter tot rust brengen! Laat relaties weten wat jouw werktijden zijn en wanneer je bereikbaar bent.

foto thuiswerken en online vergaderen

Get dressed for action, ofwel weg met die joggingbroek

De verleiding is voor mij groot om in mijn joggingbroek rond te blijven lopen. Ik weet niet waar het precies aan ligt, maar als ik me s’morgens hou aan de ochtend routine die ook geldt voor buitenshuis werken, dan ben ik sneller gefocust. En zeg nou eerlijk, fris en netjes aangekleed maakt het ook gemakkelijker om de camera tijdens online vergaderingen aan te zetten 😉

Minimaliseer mogelijke afleidingen

Dat kan voor iedereen iets anders zijn. Social media (tip: zet je mobiel vaker even op vliegtuigstand), of een opgeruimde werkplek. Voor mij is het belangrijk dat mijn werkruimte opgeruimd is, de afwas gedaan en de was in de wasmachine zit. Dus zorg ik ervoor dat de avond voor mijn werkdag thuis, dit gedaan is. Want als ik zie dat de afwas nog moet gebeuren en het is 9.00 uur, dan kan ik niet anders da
n de afwas doen en als ik daar eenmaal aan begin dan is het eind in zicht en schuift mijn thuiswerkdag op.

Neem regelmatig pauzes

Op kantoor is het wat natuurlijker om weg te gaan achter je PC om even te eten. Thuis is de neiging groter om gewoon achter je laptop te eten. Toch is het gezond om elke dag even een blokje om te gaan, ook of misschien wel juist wanneer je thuis werkt. Sta ook elk uur even op om wat te drinken. Ik heb hiervoor een alarm ingesteld. Erg irritant, maar wel nuttig!

Zorg voor een juiste lichamelijke werkhouding

Werk je maar af en toe thuis, dan is dit misschien niet het belangrijkste. Werk je langere tijd thuis, dan is dit noodzakelijk! Rugklachten, muisarm/hand/etc. klachten wil je echt niet! Zorg dat je rechtop zit op de juiste hoogte. Heb je nog geen verstelbare bureaustoel met bureau, werk dan met kussens op je stoel en boeken onder je laptop. Tip: heb je een verstelbare Stokke kinderstoel staan, probeer die dan eens. Online vind je genoeg informatie over een goede werkhouding.

Thuiswerken hoeft niet alleen

Mis je jouw collega’s? Plan dan een lunch of koffiedrink-afspraak in. Dat kan ook heel makkelijk online. We hebben allemaal wel eens aanmoediging nodig van anderen. Dat biedt ook de ruimte om te sparren en elkaar te inspireren en maakt je thuiswerkdag veel gezelliger. En ben je geen planner? Chat dan spontaan even met elkaar. Op kantoor kom je elkaar toch ook gewoon in de wandelgangen, bij de printer of de koffiemachine tegen? Presteer je het beste in gezelschap? Spreek dan af met een paar collega’s om in een koffietent of ergens anders samen te werken. Mogelijkheden genoeg!

Zorg voor een gezellige, inspirerende thuiswerkruimte

Richt jouw plek zo in dat je er blij van wordt. Voor de een is dat bloemen, voor de ander een mooi kunstwerk of een tekening van de kids in het zicht. Ik heb meestal een bosje bloemen of een mooi breiproject (ja ik brei) op tafel liggen. Daar word ik blij van. Geen inspiratie? Kijk dan op Pinterest en zoek op ‘werkplek thuis’, wedden dat je ideeën opdoet? Of de IKEA, ook leuk voor inspiratie!

Gebruik de voordelen van het thuiswerken

Dat doe ik door een lekker muziekje op te zetten. Niemand die zich eraan stoort en mij helpt het focuss
en. Thuis begin ik ook met het drinken van mijn eigen koffie en zet ik vast een pot heerlijke kruidenthee op. Ook die lunchsalade is lekker vers uit mijn eigen koelkast. Zo blijf ik nog gezond ook 😉
Thuiswerken kan best leuk zijn, probeer uit wat voor jou werkt en ga ervoor! Voor nu: veel succes voor alle thuiswerkers! En heb jij tips? Schroom niet deze te delen!

Laat een reactie achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *