Online werken vanuit Afrika, echt waar?

Hier ben ik dan, in Kitende, Oeganda. Het is met zo’n dertig graden niet eens zo ondraaglijk warm in huis. Het hete droge seizoen dat in januari allang voelbaar had moeten zijn, liet even op zich wachten. In korte broek en topje, ben ik met mijn laptop op schoot aan het werk voor Point Made. Tegenwoordig woon ik zo’n beetje de ene helft van het jaar in Scheveningen en de andere helft van het jaar in Oeganda.

Sinds september 2014 ben ik ook deel van het Point Made team. Hoe is het mogelijk om een degelijke baan in Nederland te combineren met mijn andere grote wens in het leven, vrijwilligerswerk in het buitenland? Simpel: gewoon blijven doorwerken! Niet op kantoor, maar online. Zo schrijf en publiceer ik web content voor onze opdrachtgevers, verzorg ik de driewekelijkse online Nieuwsbrief voor het project Geslaagd in het vak, en beheer ik de social media voor hetzelfde project. Er is online genoeg werk te doen en het wordt alleen maar meer. Iedereen is toch tegenwoordig online?

Het medium internet heeft zich hier in Afrika in razend tempo ontwikkeld. In 2011 was ik nog uren aan het klooien met een ouderwetse gierende modem om maar enkele foto’s op mijn reisblog te uploaden. Anno 2016 proberen providers als Africell, Airtel en Vodafone elkaar de loef af te steken met steeds sneller 3G en 4G internet. De hele fase van bekabeling is overgeslagen, alles is in de lucht. Ik kan het bijna niet geloven dat ik inmiddels probleemloos kan surfen, downloaden en in verschillende webapplicaties tegelijk kan werken! Werkoverleg via Skype gaat ook prima. Totdat de stroom ineens uitvalt en je accu net niet voldoende opgeladen was….Gelukkig heb ik altijd mijn reserve laptop achter de hand. Er is altijd een Afrikaanse oplossing te bedenken voor een Afrikaans probleem! Je wordt er creatief van.

Ik zeg: Lang leve het internet, het super flexibele Point Made team en de snelle ontwikkelingen in online communicatie!


Geschreven door: Natalie Rosien

Van communicatieadvies tot -uitvoering: Point Made, een communicatiebureau in Den Haag, neemt werk uit handen bij kleine en grote communicatievragen. Onze focus ligt op sociaal-maatschappelijke opdrachtgevers, het onderwijs, start-ups en het MKB.

Laat een reactie achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *