Werken vanuit Oeganda – social media in de ban

blog3Het is donderdagochtend 18 februari, 9 uur in de ochtend,  tijd om te werken. Er is elektriciteit en het internet doet het prima. Klaar voor de start. Maar Oeganda blijft me verbazen.  Mijn WhatsApp berichten worden ineens niet meer verstuurd. Facebook laadt niet. En Twitter en Tweetdeck ook niet. Wat is er aan de hand? Alle andere webpagina’s laden prima. Toch maar eens googlen op social media in Oeganda. Dit ‘probleem’  kan best eens te maken hebben met de actualiteit van vandaag.

Vandaag kiest de Oegandese bevolking een nieuwe president voor de periode 2016 – 2021. Geen andere gebeurtenis doet zoveel stof opwaaien. De hele week waren er al incidenten. Nu komt de inmiddels 30 jaar regerende president Yoweri Museveni met een nieuwe verrassing: op de stemdag zijn vanaf 9 uur ’s ochtends alle social media kanalen geblokkeerd! Tijdens een interview zei Museveni: ‘Sommige mensen misbruiken dit soort kanalen. Je weet wel hoe: door leugens te vertellen.’ (Bron http://www.bbc.com/news/world-africa-35601220)

Voor menig Oegandees betekent dit je reinste schending van communicatievrijheid. Juist op de dag van het stemmen en ook het hele weekend erna, kan niemand op Twitter of Facebook zijn mening geven. Maar voor mij is het ook een tegenslag: mijn baan draait om social media. Nu kan ik niet werken omdat meneer Museveni zijn volk de mond wil snoeren. Voor dat doel is het een slimme zet: 77 procent van de bevolking hier is 30 jaar of jonger. Mobiele apps worden massaal door deze groep gebruikt.

Maar de oppositie en het volk zijn ook slim. Voordat de social media om 9 uur werd afgesloten, gingen tips over het gebruik van private VPN apps, zoals Tunnelbear, over en weer op Twitter. Een private VPN zorgt ervoor dat je internetverkeer via een ander land gaat. Alsof je IP adres vanuit een ander land is. Zo heeft de regering in Oeganda niet in de gaten dat je in Oeganda zit te internetten, en omzeil je de social media blokkade. Ik probeerde het meteen uit: TunnelBear App downloaden, Nederland kiezen als het land van waar ik ‘ internet’ , en klaar is Kees. Roaarrrrrr! Uiteindelijk deden ikzelf en naar schatting zo’n 1,5 miljoen Oegandezen er ons voordeel mee en bleven vrolijk online.

Gelukkig hebben we in Nederland wel alle vrijheid in het gebruik van social media en andere communicatiekanalen. Stel je voor dat social media hier in de ban zou worden gedaan…
Wat mij betreft:  de rust is teruggekeerd (Museveni blijft president), alle social media is weer toegankelijk en het zonnetje schijnt. Wat wil een mens nog meer.

 

Geschreven door: Natalie Rosien

Van communicatieadvies tot -uitvoering: Point Made, een communicatiebureau in Den Haag, neemt werk uit handen bij kleine en grote communicatievragen. Onze focus ligt op sociaal-maatschappelijke opdrachtgevers, het onderwijs, start-ups en het MKB.

Laat een reactie achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *